Museovirasto 2018 logo
Museoviraston blogi
Tähän blogiin kirjoittavat Museoviraston pääjohtaja ja muut asiantuntijat kulttuuriperintöalan ja museoalan asioista ja ilmiöistä.

Etusivu


Arkisto
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013


Linkit


Museoviraston verkkosivut

Museovirasto Facebookissa

Mitä seuraavaksi, museot?


”Museoiden tulevaisuudesta" puhuminen on viime aikoina julistettu pannaan. "Tulevaisuutta" ei voi aikatauluttaa seuraavalle strategiakaudelle. Tulevaisuus tapahtuu nyt. Juuri siksi museoiden muutosta luotaavat foorumit ovat tärkeitä. Eräs niistä on vuosittainen MuseumNext, jonka tämän vuotiseen konferenssiin Genevessä osallistuimme.MuseumNext-konferenssi 2015
MuseumNext-konferenssi pidettiin tänä vuonna Genevessä. Kuva: Eeva Teräsvirta, Museovirasto
Konferenssin vahvuutena oli, että sisältöjä ei oltu suunnattu tietylle museon ammattiryhmälle, vaan museoalaa käsiteltiin kokonaisuutena monista näkökulmista. Vaikka konferenssin juuret ovat digitalisoitumisen vaikutuksessa museoalaan, näkökulma ei ollut teknologiassa itsessään, vaan palveluissa, jotka vahvistavat yleisön museokokemusta. Keskipisteessä on siis ihminen, joka on museoiden tulevaisuus.

Tony Butler
Derby Museums Trustista korosti, että museon on oltava kokonaisvaltainen kokemus aivoille, sydämelle ja käsille. Esimerkiksi Hotelli- ja ravintolamuseon keväiset lounasdiskot edustivat tätä ajattelua parhaimmillaan.

Jake Barton esitteli Cooper-Hewittin Kynää, joka suunniteltiin käyttöliittymäksi, jolla kävijät voivat olla vuorovaikutuksessa näyttelyn kanssa - sen sijaan että hypistelisivät kännykkäänsä. Barton myös muistutti kuinka oppiminen on tehokkaampaa, jos ihminen pitää kädessään jotain, mitä tahansa. Ehkä juuri tästä syystä kielto koskea museoesineisiin tuntuu niin epäreilulta.

Konferenssin mieleenpainuvimpia kohtia oli Stephen Feberin hengästyttävä esitys ”Beyond Memory and Experience; the Challenges and Opportunities for Museums in our Digital Century”. Se saattoi parhaan science fictionin tapaan kuulijasta riippuen edustaa utopiaa, dystopiaa tai vain yhtä mahdollista tulevaisuutta. Feber puhui fyysisen, digitaalisen ja henkilökohtaisen yhteensulautumisen mahdollisuuksista museoille ja visioi, mitä mahdollisuuksia museoesineillä voi olla vietynä teolliseen internetiin (Internet of Things). Todellakin. Ottaen huomioon kuinka paljon tietoa, merkityksiä ja yhteyksiä kokoelmiin liittyy, mahdollisuudet ovat huikeat. MuseumNextin älykkäintä provokaatiota Feber tarjosi rinnastamalla kuvat verkkokauppa Amazonin varastohallista ja museoiden kokoelmatiloista toisiinsa kuvatessaan muutoksia ihmisten tiedonhaku- ja kulutuskäyttäytymisessä.

”Onko museollasi visio ja strategia, jotka saavat poskesi hehkumaan ja sydämesi hakkaamaan?”, kysyi Carina Jaatinen puheenvuorossaan Museoiden arvioinnin uudistushankeen työpajassa. Myös MuseumNextissä pohdittiin, että museoihin pitää palkata entistä enemmän ihmisiä, jotka ovat aktiivisia kansalaisia ja jotka haluavat kiihkeästi saada työllään aikaan vaikuttavuutta. Konferenssissa todettiin, että museoiden yhteiskunnallinen arvo liittyy tänä päivänä niiden rooliin mahdollistajana. Museot eivät ole meidän museoammattilaisten, vaan kaikkien yhteistä omaisuutta. Avoimen tiedon ajassa museoiden tehtävä on pyrkiä varmistamaan, että aineistot ja tieto ovat saatavilla ja käytettävissä. Museoiden täytyy pystyä päästämään irti kontrolloimisen tarpeestaan ja ottaa riskejä. Konferenssissa todettiin myös, ettei rahaa kannata enää laittaa senttiäkään sellaiseen, mistä ei synny vaikuttavuutta.

Parhaillaan käynnissä olevassa museoiden arviointimallin uudistushankkeessa pohditaan museoiden tulevaisuutta, toimintaympäristöä ja toiminnan painopisteitä. Hankkeen työpajojen asiakkaisiin ja yhteisöihin liittyvissä keskusteluissa on ollut vahvasti esillä vuorovaikutuksen ja osallistumismahdollisuuksien lisääminen. Keskusteluissa on hahmoteltu kuvaa museoista, jotka elävät ja hengittävät kulttuuriperintöä yhdessä yhteisöjensä kanssa. Tällöin ei välttämättä puhuta enää edes palveluiden tuottamisesta vaan orgaanisesta toiminnasta osana yhteisöä. Museolla voisi tällöin olla rooli koordinaattorina, fasilitaattorina ja dokumentoijana.

Museoalan suuntaa luotaavista foorumeista puheen ollen: Valmistelemme täyttä vauhtia syksyisiä museoalan Teemapäiviä, tänä vuonna otsikolla ”Uskalla valita”. Jo tässä vaiheessa suunnittelua ohjelmaa uskaltaa luonnehtia erittäin lupaavaksi. Merkitkää siis päivät 24.-25.9. kalenteriin ja osallistukaa keskusteluun (https://www.facebook.com/groups/teema12/).

Tapani Sainio, Erikoisasiantuntija
Eeva Teräsvirta, Erikoisasiantuntija
Museovirasto

Stephen Feber: ”Beyond Memory and Experience; the Challenges and Opportunities for Museums in our Digital Century

Carina Jaatinen: ”Museotyö muutoksessa!

Museoiden arviointimallin uudistustyö

Museoalan teemapäivät

(3.6.2015)