Museovirasto 2018 logo
Museoviraston blogi
Tähän blogiin kirjoittavat Museoviraston pääjohtaja ja muut asiantuntijat kulttuuriperintöalan ja museoalan asioista ja ilmiöistä.

Etusivu


Arkisto




2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013


Linkit


Museoviraston verkkosivut

Museovirasto Facebookissa

Uusia kohteita Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin


Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin on jälleen valittu iso joukko uusia kohteita. Marras-joulukuun vaihteessa Etiopian Addis Abebassa pidetyssä kokouksessa ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lisättiin 33 uutta kohdetta intialaisesta joogasta saksalaiseen osuuskuntaliikkeeseen.

Addis Abebassa pidetyssä kokouksessa oli yli 700 osallistujaa 120 maasta. Myös Suomi oli tarkkailemassa kokousta. Valinnoista päätti 24 maasta koostuva hallitustenvälinen komitea. Seuraavan kerran komitea kokoontuu Etelä-Korean Soulissa joulukuussa 2017.

Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon lisättiin 33 uutta kohdetta ja nyt luettelossa on yhteensä 366 kohdetta. Luettelosta löytyvät nyt esimerkiksi jooga Intiasta, olutkulttuuri Belgiasta, rumba Kuubasta, naissukeltajat Etelä-Koreasta, nukketeatteri Tsekeistä ja Slovakiasta sekä meksikolainen hevosperinne.

Täydennetty valikoima avaa aineettoman kulttuuriperinnön määritelmään myös uusia näkökulmia. Saksa sai ensimmäisenä kohteenaan luetteloon osuuskuntaliikkeen, Bangladeshista luetteloon tuli vuodesta 1989 järjestetty opiskelijatapahtuma ja Georgiasta luetteloon lisättiin kolme erilaista käsin kirjoittamiseen tapaa.

Kokouksen aikana valittiin viisi kohdetta parhaiden käytäntöjen rekisteriin, mm. Kodály musiikkipedagogiikka Unkarista ja käsityökeskus Itävallasta. Norja sai ensimmäisenä Pohjoismaana parhaiden käytäntöjen rekisteriin Oselvar-veneperinteeseen liittyvän kohteen.

Uhanalaisten kohteiden luetteloon tuli neljä uutta kohdetta, mm. portugalilaista keramiikkaa, ugandalaista musiikkia ja ukrainalaista lauluperinnettä.

Kokouksessa keskusteltiin myös aineettomasta kulttuuriperinnöstä konflikteissa ja luonnonkatastrofeissa. Kriisitilanteissa huomiota tulisi aineellisen kulttuuriperinnön ohella kohdistaa myös aineettomaan elävään perintöön.

Suomessa kansallisen tason luettelointia on tehty Elävän perinnön wikiluettelon avulla helmikuusta 2016 lähtien. Se on otettu hienosti vastaan ja nyt luettelossa on jo yli 60 esittelyä 80 taholta. Mukana on monenlaisia perinteitä eri puolilta Suomea keppihevosista juustokeittoon ja saunomisesta praasniekkoihin.

Parhaillaan valmistellaan keväällä 2017 avattavaa hakua Elävän perinnön kansalliseen luetteloon, josta on mahdollisuus hakea eteenpäin Unescon luetteloihin. Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee päätöksen sekä kansalliseen luetteloon pääsevistä että eteenpäin Unescoon lähtevistä hakemuksista. Seula on tiheä: yksi kohde per maa per vuosi. Lisäksi on mahdollista tehdä monikansallisia hakemuksia. Vireillä on ensimmäinen yhteispohjoismainen hakemus, joka liittyy limisaumaveneperinteeseen.

Lisätietoja:
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto
leena.marsio@museovirasto.fi, +358 295 33 6017

Unescon luetteloiden kaikki kohteet

Elävän perinnön wikiluettelo

(9.12.2016)
Norjalainen puuvene
Norjan puuveneisiin liittyvä kohde on nyt Unescon parhaiden käytäntöjen rekisterissä. Kuva: Unesco, © Kjell Magnus Økland, 2011